Wednesday, April 20, 2011

PERBEZAAN AYAM BATANG KAKI, AYAM HUJUNG, AYAM PISAU DLL

Ayam batang kaki tu maksudnya ayam yg lawan guna kaki atau susuh / taji ori atau balut-balut dengan plaster. kalau bukan ayam ujung tanduk atau ayam pisau tu ayam batang kaki la.. Ayam hujung tanduk ialah ayam yg lawan dengan memasang taji buatan dikaki nya... samada yang diperbuat daripada tanduk kambing yg diraut, fiber, susuh / taji ayam yg dicabut dari kaki ayam lain dan yg terbaru guna steel. tapi kalu guna susuh / taji ayam yg dicabut biasanya ia dipanggil ayam hujung ayam.. hujung bermaksud susuh / taji. Ayam balut adalah ayam yg dibalut susunya / tajinya ketika lawan. ayam ni main pukul saja. lawan tiada susuh / taji. kalau mau kenal pasti ayam kita tikam kah tidak paling best adalah kita ambil ayam reject lepas tu bagi lawan dengan ayam kita tu.. tengok hasilnya banyak lubang tikaman ke tidak..begitu juga body hitter ke tidak.. kalau mau tengok drpd appearence ayam semata-mata susah nak explain.

terima kasih.....

10 comments:

  1. huhu... btl la tu.. bangi kat mana bro?

    ReplyDelete
  2. selalu main area mana? den area sini2 jgk...

    ReplyDelete
  3. area n9...sg buloh...aku ikut mmber jer bro..hahaha

    ReplyDelete
  4. oooh xxnh trn kat area bangi or sekitar berdekat sini kew?

    ReplyDelete
  5. ada masa turunla bangi..ko tgl area mana?..klau ada baka baik share2 la dgn mmber

    ReplyDelete
  6. sy area jenderam atau desa putra jew... skrg gah tggu anak muda naik jew.. yg lps2 mati kene sampar.

    ReplyDelete
  7. yeke..x jauhla...ayam ko kne kurung bro...aku aritu selamat sempat kurung bila tgk aym kawsn sekitar tmpt aku dh start tumbang..alhamdllh la ayam aku semua selamat..

    ReplyDelete
  8. nice info,,,,
    salam dari indonesia.....

    ReplyDelete
  9. salam bro..mau tnye...dekat dgn semenyih ker

    ReplyDelete