Wednesday, April 20, 2011

PERBEZAAN AYAM BATANG KAKI, AYAM HUJUNG, AYAM PISAU DLL

Ayam batang kaki tu maksudnya ayam yg lawan guna kaki atau susuh / taji ori atau balut-balut dengan plaster. kalau bukan ayam ujung tanduk atau ayam pisau tu ayam batang kaki la.. Ayam hujung tanduk ialah ayam yg lawan dengan memasang taji buatan dikaki nya... samada yang diperbuat daripada tanduk kambing yg diraut, fiber, susuh / taji ayam yg dicabut dari kaki ayam lain dan yg terbaru guna steel. tapi kalu guna susuh / taji ayam yg dicabut biasanya ia dipanggil ayam hujung ayam.. hujung bermaksud susuh / taji. Ayam balut adalah ayam yg dibalut susunya / tajinya ketika lawan. ayam ni main pukul saja. lawan tiada susuh / taji. kalau mau kenal pasti ayam kita tikam kah tidak paling best adalah kita ambil ayam reject lepas tu bagi lawan dengan ayam kita tu.. tengok hasilnya banyak lubang tikaman ke tidak..begitu juga body hitter ke tidak.. kalau mau tengok drpd appearence ayam semata-mata susah nak explain.

terima kasih.....

Tuesday, April 19, 2011

Pelesit win 2x

type : ayam hujung tanduk 

breed : pure siam

age : 1yr 4month

 weight : 3kg

status : SOLD!!

Si Kojek win 2x

type : ayam hujung tanduk

breed : pure siam

age : 1yr 5month

weight : 3.5kg

status : SOLD!!

Si Oren win 1x

type : hujung tanduk

breed : nat thailand

age : 1yr 3mnth

weight : 3.2kg

status : SOLD!!

Wednesday, April 13, 2011

Si Tanduk

type : hujung tanduk siam

age : 11month

weight : 3kg

grade : B

STATUS : SOLD



Sitam win 2x

type : pure batang kaki thailand

age : around 1yr 4month

weight : 3.3kg

grade : B

status : SOLD !!!


Si Botak win 2x



type: Pure Saigon batang kaki

age : around 1yr 10month

weight : 3.4kg

grade : A

status: SOLD!!

Monday, April 11, 2011

Proses Penggantian/Salin Bulu pada Ayam Laga

Penggantian bulu atau istilah yang biasa kita dengar adalah 'SALIN BULU' adalah satu proses yang penggemar ayam laga/sabung selalu ambil mudah. Proses ini akan belaku setiap tahun. Semasa proses ini ayam memerlukan penjagaan yg lebih rapi dari kebiasaannya kerana pemakanan sepanjang proses ini akan mempengaruhi fizikal ayam tersebut. Selain itu, ayam yang sedang menjalani proses salin bulu perlulah diasingkan daripada ayam betina kerana bulu muda adalah makanan kegemaran ayam betina....akhir sekali sekiranya anda berkemampuan anda juga boleh memberi vitamin kepada ayam bagi mempercepatkan proses ini...sekiranya tidak cukup hanya dengan menjaga kala memberi makanan,mengasingkan dan berikan sedikit pergerakan kepada ayam agar proses ini dapat menghasilkan ayam yang lebih baik dari segi fizikal dan mental....

terima kasih.....

Friday, April 8, 2011

Junior





Nila keturunan 1st Jenggo + ibu pama...after menang 2x...kecik2 dah garang n jalan tegak..insyallah klau panjang umur junior ni...kita tgk dia ader ke x skill bapak nyer..hehehe..

Si hitam




type: pure bangkok , batang kaki

special characteristic : frog eyes..., green legs..

size : B

status: SOLD

Monday, April 4, 2011

Bereng


type : batang kaki

breed : pure bangkok + local

gred : B

age: around 1yr 1month

weight : 3.8kg

status : SOLD!!

Sunday, April 3, 2011

Jenggo vs Banting training

Just training after 3month xder training...takut dia lupa 'semangat' bertarung hehehe..sorryla video amateur...hehe..
video

Friday, April 1, 2011

Banting win 2x















type : hujung tanduk

age : 1yr 8month

bloodline : thailand(nat)

weight : 3.4kg

STATUS : sold